måndag 5 september 2022

Varför nudism: Nakenhet som kompensation för bristande uppmärksamhet

Människors beteende kan ofta tolkas utifrån olika former av kompensation. När det gäller nakenhet på offentliga platser går det att använda kompensation som spekulation om bakomliggande orsaker: att en person som väljer den fulla nakenheten gör det för att söka kompensation för brist på uppmärksamhet.

Människor är notoriska i jakten på uppmärksamhet. Ibland sker det på omedvetna plan och kan då röra sig om mycket subtila sammanhang. Uppmärksamheten är något essentiellt då den bekräftar vår existens inför andra och brist på uppmärksamhet kan vara negativt för den egna identiteten. 

Nakenhet som en metod till att öka uppmärksamheten för ens person kan därför finnas med som en del i tolkningen av beteendet (det är dock inte på något sätt fastställt att nudister/naturister drivs av sådana motiv). Det kan då dels handla om ren exponering av personen, dels om sexuellt inriktad exponering. I det senare fallet kan det röra sig om att personens kropp som fysiskt och sexuellt objekt inte får uppmärksamhet i tillräcklig skala, vilket kompenseras genom en aktiv exponering.

https://www.psykologisktvetande.se/nudism-naturism.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar