måndag 5 september 2022

Varför nudism: Ett sexuellt behov

Den antagligen mest känsliga frågan kring naturism och nudism har att göra med den sexuella kopplingen. När de som väljer nakenhet själva tillfrågas om det finns något sexuellt motiv bemöts detta i regel med en bestämd tillbakavisning. 

Ändå är det svårt att inte på ett hörn få med den sexuella aspekten när nudism och naturism som beteendemönster avhandlas. De delar av kroppen som naturister väljer att visa på stranden är de kroppsdelar vi mest associerar med det sexuella. De flesta ungdomar och vuxna är djupt präglade av detta (även om det kan avdramatiseras i äldre åldrar). 

Vad än naturister själva säger visar studier på att blottning av intima kroppsdelar väcker sexuell stimulans hos vissa personer. Det är dock en mindre minoritet, omkring tre procent (där procenttalet hos män är betydligt högre) som innefattas. 

Vill man ta det till en spekulativ nivå skulle blottläggningen av könsdelar vara en handling med fördolda och omedvetna inslag som uttrycker en invit till sexuell interaktion, i detta fall med en främling som nås av exponeringen. Enligt en gjord undersökning är någon form av respons av positiv karaktär det mest önskvärda från exhibitionistens handling. Exhibitionister avses här allmänt och inte nudister. 

När det gäller den andra sidan av myntet, nämligen den sexuella halten av att se andra nakna, tycks detta inte vara något motiv bland typiska nudister. Enligt antropologiska studier är folkgrupper som till vardags är minimalt klädda inte mer sexuellt aktiva än andra grupper. Det tycks inte vara nakenheten i sig utan situationen när nakenheten uppstår som är det avgörande. 

 Alltså är inte en naken kropp självklart ett erotiskt objekt hos betraktaren. Det tycks inte vara så hos nudister. Det sker en avsexualisering snarare då kroppen uppträder i situationer som inte är associerade med sexakten. Till exempel volleyboll på stranden där kroppens rörelser och disposition snarast motverkar en sexuell eggelse. 

Själva upprepandet, att nakenheten finns där under lång tid, bör också dämpa den erotiska stimulansen i motsats till en nakenhet som framträder som kontrast. Att det ligger något i detta blir uppenbarat av vittnesmål hos manliga nudister som säger sig bli sexuellt stimulerande efter de lämnat stranden och i anblicken av påklädda kvinnor. 

 Källa: https://www.psykologisktvetande.se/nudism-naturism.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar