måndag 5 september 2022

Varför nudism: Nakenhet tar bort skillnader mellan människor

En förklaring som återkommer hos naturister och nudister är viljan att skapa likhet mellan människor. Den bakomliggande tanken är att när människor är nakna så försvinner jämförelser av klädstilar och indikationer om hur mycket man tjänar. ”Här är vi lika – det spelar ingen roll hur mycket man tjänar, vad man jobbar med”, säger en tillfrågad naturist. Att status mellan människor försvinner återkommer bland svaren som ges av de som väljer bort badkläder. Man skulle här kunna invända att stranden knappast är den plats där status gör sig mest synlig i det offentliga rummet. Börsmäklare och direktörer brukar sällan uppträda i välskräddade kostymer på badplatser. 

Bortsett från att släta ut social status framförs upphävandet av kroppsliga skillnader. På Skandinavisk Naturistportal går det att läsa: ”Ett mycket viktigt inslag i naturismen är accepterande av sig själv och alla andra som de är, med alla skavanker och alla avvikelser från de ideal som samhälle och media dyvlar på en. Du är välkommen som du är!” 

 Att ta av sig bikinin eller badbyxorna kan alltså vara en handling för att förringa betydelsen av kroppsliga olikheter. Man kan från ett psykologiskt perspektiv ställa motfrågan om det inte mer än att skippa olikheterna är grundat i en vilja att etablera likheter i en ny gemenskap. Ett socialpsykologiskt faktum är att vi trivs bland likasinnade. 

Källa: https://www.psykologisktvetande.se/nudism-naturism.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar