torsdag 29 september 2022

Könsmassage och grupponani: Allt om sexfestivalen på Ängsbacka

På Ängsbacka Kursgård i Molkom, Värmland, äger både Tantrafestivalen och Sexsibilityfestivalen rum. Amelia har tagit reda på allt om Sveriges två största sexevenemang. 

Det är i den lilla värmländska orten Molkom utanför Karlstad som en av Sveriges mest kända sexfestivaler äger rum varje sommar – Sexsibilityfestivalen. Namnet är en mix mellan orden ”sex” och engelskans ”sensibility”, vilket betyder känslighet och sårbarhet. Sex är ett viktigt inslag, med mycket fokus på närvaro, möten och intimitet. Jag tror att det finns en stor längtan hos människor efter att bejaka sin sexualitet, säger Lorenzo Stiernquist, som startade Sexsibilityfestivalen för tio år sedan. Sakta men säkert lockas fler deltagare. Från knappt 100 personer det första året till 350 förra sommaren. Det är precis så vi vill ha det, det här är en intim festival som inte är tänkt för tusentals människor. Vi vill att man ska känna sig trygg och att vi kan ta hand om dem som kommer till oss på ett bra sätt, säger Lorenzo. Sexsibilityfestivalen är en förlängning av den så kallade sexsibilitycoach-utbildningen, skapad av Lorenzo, som har en bakgrund som tantralärare. Det är en friare form av sexterapi som handlar om att hitta sin egen sexualitet och att kunna släppa skam, skuld och blockeringar. 

Sexsibility är väldigt praktiskt inriktad, där vi får med vår djuriska urkraft, vår mänskliga sårbarhet och vårt andliga ljus, säger Lorenzo. Onanerar tillsammans under orgasmceremoni På den sex dagar långa festivalen kan deltagarna delta i workshops som Love your pussy (könsmassage), kroppsmålning, extatisk dans, beröring och självacceptans. Varje kurs är märkt med ett visst antal chilifrukter, från noll till tre, för att visa hur ”heta” de är. En nolla kan vara en påklädd workshop med fokus på kommunikation, medan tre chilis är mer integrerande och sexuellt utmanande. Som den populära solosex- och orgasmceremonin, ledd av danska instruktören Pia Struck, där fullt av nakna människor onanerar tillsammans i ett stort rum. Kombinationen av att det handlar om dig själv och din sexualitet, samtidigt som du är i ett rum med andra och delar upplevelsen, är speciell. Vi har så mycket skam kring solosex, men det finns en otrolig längtan efter att få äga sin egen njutning, säger Lorenzo. 

Samtidigt som vi blir allt öppnare och självständigare, och forumen för att träffa potentiella sexpartners blir fler, menar han att skammen runt onani är ett bevis för att vi inte har kommit så långt som vi tror i vår sexuella medvetenhet. 

Det är fortfarande mer känslomässigt och socialt accepterat att ha ett one-night stand med någon man träffar ute på krogen än att ha en relation till sin egen kropp och förmågan att kunna njuta av den. Sexfestivaler är en het trend även utanför Sveriges gränser. Alltifrån BDSM, läder- och lackfetisch på Folsom street fair i San Francisco – en riktig folkfest där flera kvarter stängs av och en kvarts miljon besökare flanerar på gatorna – till Europas största swingersfestival Swingfields i Storbritannien, så hemlig att deltagarna får reda på var festivalen ska hållas först 48 timmar i förväg. Till och med i Londons societet har sexfester blivit socialt accepterade. Prinsessan Kate Middletons kompis Emma Sayle ordnar till exempel regelbundna sexpartyn för de 40000 medlemmarna i hennes klubb Killing kittens. I en intervju med brittiska The Evening Standard berättade hon om vad hon tycker är en förvrängd syn på rätt och fel: ”Tristess kan ta kål på de flesta relationer och leder till att folk är otrogna, vilket samhället tycker är okej. Att par har sex med andra människor anses däremot inte det.” 

Lorenzo Stiernquist tror att den svenska Sexsibilityfestivalen är unik i jämförelse med andra sexfestivaler i världen. Vi fokuserar mycket på känslor och närhet. Det finns festivaler där folk har sex till höger och vänster, men så fort man börjar prata om sårbarhet slår de dövörat till. Här har vi försökt skapa en så trygg omgivning som möjligt med många ledare och emotionella stödteam som kan ta hand om den som mår dåligt. Som ett led i detta pratar man mycket om vikten av kommunikation, samtycke och gränsdragning under de första festivaldagarna, så att alla vet vilka regler som gäller. Många är förvånade över att det är så lugnt när de kommer hit, de tror att det ska vara mer ”wild and crazy”. Det är det ju lite också, men den övergripande känslan är att det är väldigt tryggt. Under åren har man bara fått skicka hem en person från festivalen och gett en annan ”en skarp tillrättavisning”.

Det finns naturligtvis folk som tänker att det här är ett tillfälle att få leva ut sin sexualitet men som kanske borde ha gått till en swingersklubb istället. De har inte riktigt förstått hur mycket vi jobbar kring att hitta sin egen sexualitet och känna sig okej med sin egen kropp. Sedan är det naturligtvis en sexuellt bejakande miljö. För dem som vill har vi till exempel ett play room där man kan hänge sig fullt ut tillsammans med andra. Efter festivalveckan hoppas Lorenzo att deltagarna ska känna sig mer i kontakt med sin kropp och få mer njutning i sitt sexliv. Och både singlar och par är välkomna, enda kravet är att man fyllt 18 år. – Jag ser festivalen som ett stort träningsläger. När vi människor till exempel vill bli bättre på att spela fiol eller fotboll tränar vi oss i det, men när det gäller intimitet finns det väldigt få ställen där du kan träna och utvecklas. Det handlar inte om teknik eller magiska metoder, utan mer om hur du kan öka din förmåga att vara närvarande, så att du verkligen känner det som pågår. 

Källa: https://www.expressen.se/amelia/relationer/sex/sexsibilityfestival-sverige-molkom/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar