torsdag 18 juli 2024

Inte konstigt att tjejer tittar på porr

Inte bara killar blir kåta av att se på porrfilm. 73 procent av gymnasietjejerna tittar på porr. Av dem tycker en fjärdedel att det är upphetsande, enligt en undersökning från Folkhälsoinstitutet. 

Porrfilmer kan hjälpa unga tjejer att lära känna sin kropp och sin kåthet, säger Carin Göransson, samordnare på Tjejjouren.se.

93 procent av killarna i undersökningen tittade på porr och drygt 38 procent uppgav att de blev upphetsade. 

Killarna är generellt mer positiva och ser porrfilm ”som ett runkvirke” och ett bra sätt att bli upphetsad på, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU. Ungdomar översköljs dagligen av budskap där porr är ett sätt att väcka uppmärksamhet – i reklam, på tv och via Internet. 

Men hur påverkas ungdomar i sin egen sexualitet av att konsumera porr?

För mig är det inte en fråga huruvida det är positivt eller negativt. 

Unga ser på porr och sexbilder har alltid funnits. Så länge man har distans till porren och enbart ser den som en upphetsande skildring så behöver det inte vara negativt. Samtalet blir det viktiga för en nyanserad bild. 

En porrfilm kan också ge information. 

Unga kan säga att det bara är via porren man hittar tydliga bilder på kön. När vi träffar unga killar och tjejer brukar vi ha en övning där de får tycka till om vad de tycker är bra respektive dåligt med porr. På minussidan finns tankar om att det kan finnas en utsatthet kopplad till att vara med i en porrfilm. Medan killarna mer fokuserar på själva tittandet är tjejerna överlag mer intresserade av produktionsvillkoren för tjejerna – om de gör det av fri vilja eller under tvång, vilket vi naturligtvis inte har en aning om, säger Pelle Ullholm som efterlyser mer forskning om vilken påverkan porr har. Carin Göransson menar att mainstreamporr ofta förmedlar stereotypa bilder där det är kvinnan som är i underläge och mannen som har makten.

Det kan påverka ungas förhållande till sexualitet eftersom det finns risk för att porr uppfattas som normen för hur det ska gå till när de själva har sex eller för hur kroppar ska se ut. 

Men hon understryker att porrfilmer inte alltid är negativt.

Det kan vara bra för att utforska sin egen lust och sexualitet och för att ge inspiration till att våga experimentera. Att så många tjejer tittar på porrfilmer är inget som förvånar henne.

Vi får en hel del frågor från unga tjejer som vill ha en bekräftelse på att de inte är konstiga för att de tittar på porr. Och det är de ju inte. 

Källa: https://www.aftonbladet.se/relationer/a/MgjmKo/inte-konstigt-att-tjejer-tittar-pa-porr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar