söndag 11 juni 2023

Vibratorns spännande historia

Vibratorn har under årens gång klivit ut från fulrum till finrum och något som vi idag gärna diskuterar, men så har det inte alltid sett ut. Det sägs att den uppfanns i England redan 1891 av Carl Harald Liedbeck. Mellan 1880 och 1920 behandlade läkare kvinnliga patienter med diagnosen hysteri med orgasmer. Vanliga symptom på hysteria var nervositet, plötslig förlamning, sömnlöshet och opasslighet. Grundorsaken till hysteria ansågs vara främst rubbningar i underlivet. Från början gjordes behandlingen manuellt med fingrarna men senare uppfann man eldrivna apparater som framkallade orgasm, dvs det som vi idag kallar vibrator, som i filmen Hysteria från 2011. Detta botade inte patienten helt utan gav tillfällig lindring, så man behövde därför komma in för behandling med jämna mellanrum. Apparaten påminde om en hårtork och skulle befria kvinnorna från deras lidande genom att rikta apparaten mot kvinnornas kön tills de fick orgasm. 

När Carl Harald Liedbeck beskrev sin patenterade bärbara svenska vibrator, eller ”portativa skakmaskin”, gjordes då inga sexuella anspelningar utan den var avsedd att användas för massage av axlar och få bort spänningshuvudvärk. Men låt oss hoppas att kvinnorna snabbt hittade andra användningsområden än just ömma leder. 

De första apparaterna man använde var stationära och ganska stora konstruktioner där kvinnan lade sig på en brits för att komma tillräckligt nära maskinen. Men med tiden utvecklades maskinerna och fick mindre format så att läkarna enklare kunde utföra behandlingen och tillslut blev de tillräckligt små så att kvinnorna kunde “självmedicinera”. Detta öppnade också möjligheterna för att börja sälja vibratorer på marknaden, då som ett medicinskt redskap för att behandla kvinnlig hysteria. Med tiden försvann diagnosen då läkare började ifrågasätta den och ersattes med samtalsterapi och mediciner. 

 Det var först under 2000-talet som sexleksaksbranschen utvecklades då den mänskliga sexualiteten i allmänhet och kvinnors i synnerhet stod inför en revolution. 

1998 sändes Sex and the City-avsnittet “The Rabbit Vibrator”, där en ogenerad produktplacering tog plats. Strax därefter skedde ett skifte och det var inte längre männens njutning som var fokus i reklambranschen. Kvinnors lust hamnade (äntligen) också i fokus. Det svenska märket Lelo var först ut med leksaker i exklusiv design och marknadsfördes i lyxiga förpackningar till stilmedvetna kvinnor och har idag bland annat “Himmelsk njutning för kvinnor” som slogan. 

Källa: https://metromode.se/halsa/sa-uppfanns-vibratorn-och-det-ar-inte-som-du-tror/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar