lördag 18 mars 2023

Lars Elstrup

PÅ PLAN OCH UNDER KARRIÄREN

 Lars Dahl Elstrup, född 24 mars 1963, är en före detta dansk fotbollsspelare. Han kom att spela 34 landskamper och gjorde 13 mål. Elstrup landslagsdebuterade i augusti 1988 mot Sverige på Råsunda, Danmark vann 2-1 och Elstrup gjorde båda målen innan han byttes ut. 

Hans förmodligen mest kända landslagsmål gjorde han i kampen mot Frankrike 17 juni 1992 vid EM-slutspelet i Sverige. Målet till 2-1 innebar att Danmark gick vidare till semifinal för sedan att vinna hela turneringen. 

På klubbnivå har Elstrup spelat för IF Fjord, Randers Freja, Brøndby IF, Feyenoord, Luton Town FC och Odense BK. 

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Lars_Elstrup

UTANFÖR PLAN EFTER KARRIÄRREN

 Bajsade i London – greps av polis 

Efter Köpenhamn drog han till London och Trafalgar Square där han greps efter nästan naken ha bajsat på offentlig plats. Åtta år efter EM-guldet försökte han sig på en comeback i Odense. Men efter 14 dagars provträning var den officiella förklaringen att man inte kom överens om lönen. Med jämna mellanrum dyker Elstrup upp i dansk media och ger öppenhjärtiga intervjuer. I dragkläder förklarar han att han för Jyllandsposten 2001 att han varit lyckligare efter sin fotbollskarriär än han var under den. Mot slutet av 00-talet påstår Elstrup att han har fyra miljoner på banken samtidigt som han bor på härbärge och i en liten träbåt med läckande tak. 2011 tar han emot BT i sin båt, säger att han har alla sina ägodelar i två papperskassar och fortsatt brottas mot depression och självmordstankar. Han skriver en bok, använder Facebook för att på olika sätt sprida budskap av allehanda slag och flyttar till barndomsstaden Randers. 

Stormar naken planen i Randers
I augusti 2016 stormar en naken man stadion under Superliga-matchen mellan Randers och Silkeborg. Mannen är Lars Elstrup. I ett inlägg på Facebook skriver den tidigare EM-hjälten om händelsen. ”Om du vill rädda miljön ska du inte plantera träd, för att få nötter att växa. God dag till alla och allt. – P.S Gårdagens händelse är början på i dag och i morgon får vi se” Lars Elstrup belagdes först med fem års tillträdesförbud. Ett straff som sedan skärps till obestämd tid. Klubbens dåvarande vd Michael Gravgaard – även han tidigare landslagsman för Danmark – var bedrövad. – Det är sorgligt att se honom på det här sättet. Han är en av stadens fotbollshjältar. 

Dömd för hot 

Senare samma höst tilldömdes Lars Elstrup 60 dagars villkorligt fängelsestraff för att ha hotat en busschaufför i Odense och en parkeringsvakt i Randers. Efter domen sa Elstrup till Fyns Stiftstidene: – Jag kunde redan under rättegången märka att jag inte skulle bli frikänd. Jag blev slaktad. – Det jag tänker på är att det var likadant med Jesus, som blev förrådd av sina egna. Sedan dess har det varit tyst kring och från Lars Elstrup. Samtidigt har den forne anfallaren en roll nära danskarnas hjärtan. EM 1992 är i Danmark vad VM 1994 är i Sverige – kanske ännu större. Och utan Lars Elstrup hade den sagan aldrig blivit sann. 

Källa: https://www.expressen.se/sport/fotboll/fotbolls-em/legendaren-chockade-alla-har-nu-gatt-under-jorden/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar