lördag 26 november 2022

Varför gillar personer att “blotta” sig?

Exhibitionism börjar vanligtvis i ungdomsåren. De flesta exhibitionister är gifta män, men giftermålen är ofta präglade av konflikt. Uppskattningsvis 30% av de arresterade manliga sexbrottslingarna är exhibitionister. De tenderar att fortsätta med detta beteende över tid och 20-50% arresteras fler än en gång.

Orsaken till exhibitionism ligger i otillräcklig inlärning. I denna parafili associeras ofta ett olämpligt stimulus med en stark sexuell aktivering hos individen, vilket kan bli till en sexuellt präglad stimulus i andra sammanhang. Dessa situationer uppstår vanligtvis under ungdomsåren.

Senare upplevelser av konditionering genom fantasier och onani kan förstärka dessa sexuella svar. Det finns även faktorer som predisponerar en individ för exhibitionism, såsom svårigheter att etablera mellanpersonliga sexuella relationer eller brist på självkänsla. 

Bland de olika orsakerna tenderar exhibitionister att vara blyga individer som har svårt att bilda relationer med kvinnor. Därför sker önskan och akten när de upplever emotionella kriser, trots att de uppvisar normala nivåer av sociokulturell intelligens. 

Å andra sidan är de vanligtvis inte farliga individer. Vidare begår de oftast inte några fysiska övergrepp mot sina offer; tvärtom reagerar de flesta av dem genom att fly om deras erbjudande välkomnas. Deras önskan är att överraska sina offer och frammana reaktioner av rädsla, avsmak och nyfikenhet. På så sätt kan de uppleva en känsla av dominans. De hatar hån och likgiltighet. 

Källa: https://utforskasinnet.se/exhibitionism-orsaker-till-detta-sexuella-beteende/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar