fredag 2 september 2022

Naturism : regler i det tysta

Inte ok

De organiserade naturisterna ramar in sitt umgänge med en mängd skrivna och oskrivna regler, som går ut på att skapa en asexuell miljö. Det är inte det lättaste i ett samhälle där naken hud och sex för de flesta är intimt förknippade. Många av reglerna gäller i första hand männen, konstaterar den danska sociologen Stine Josefine Frederiksen, som följt organiserade naturister under två år och presenterar resultatet i en nytryckt avhandling. 

Det är mannen som är misstänkt, särskilt singelmannen. 

Det är som om ingen misstänker att kvinnan har en sexualitet, säger hon till TT. 

 Mannen får inte bära solglasögon, han har ansvaret för att hålla fysiskt avstånd och för honom är det extra noga att hålla blickarna i styr. En uttalad naturistregel är att det är tillåtet att se, men inte att glo. Men medan de kvinnor som intervjuas i avhandlingen glatt medger att de förstås inte kan undvika att se hela männen, inklusive det de har mellan benen, så påstår påfallande många av männen att de bara ser kvinnornas ansikten, inte deras kroppar. Stine Josefine Frederiksen kallar det ”tillfälligt, artigt synhandikapp”. 

Därtill kommer reglerna kring den manliga erektionen. I avhandlingen berättar manliga naturister att de efter hand har lärt sig, både att tygla blickarna och att undvika att få stånd. Men om de trots allt får det hoppar de i sjön, går undan eller sveper in sig i en handduk. Samtidigt undviker kvinnorna att alltför öppet exponera sitt kön - män och kvinnor sitter och ligger inte på samma sätt. Ett grundläggande motiv för många organiserade naturister är att få vara 

Källa: https://www.svd.se/a/e1a3f9b5-4fea-372f-b4bc-651ebbbfb6e4/studie-manga-regler-for-naturister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar